Nový tlumič

Je to tak, nový tlumič je na světě a úspěšně otestovaný 🙂

Tlumič pro nás vyvinuli ve firmě Zoko spol. s. r. o. z Lomničky, kterým tímto ještě jednou děkujeme. Jde o kombinaci pružiny a oleje. Prvně jmenovaný komponent má na starosti odpružení a druhý element tlumení.

V uplynulých týdnech jsme tlumič testovali a funguje skvěle. Jediným mínusem, pokud o něm lze mluvit, je vyšší váha v porovnání s předchozím vzduchovým tlumičem Rock Shox od SRAMu. Z nějakých 250ti gramů uváděných SRAMem váha tlumiče narostla na 620 g.

Jak už jsme psali v uplynulých příspěvcích, otázku tlumiče jsme museli vyřešit i proto, že de facto od loňského podzimu nejsou k mání. Výrobu SRAMu zahltily poptávky koronavirové sezóny (pro cyklobranži zřejmě na dlouhou dobu nejúspěšnější) a současně ji přerušily uzávěry a karantény v tchaj-wanských fabrikách. Dodací lhůty jsou až celý jeden rok.

Současně jsme potřebovali vyřešit problém, s kterým se potýkalo čím dál víc zákazníků s dětmi lehčích vah, a sice s relativní tvrdostí vzduchového tlumiče, který nízké váhy takřka neregistroval, byť byl z fabriky naladěný na nejjemnější nastavení (není se samozřejmě co divit, tyhle tlumiče jsou určené pro zadní stavbu rámu a tudíž dimenzované na zcela jinou zátěž). Bylo proto nutné odpouštět vzduch na minimum a někdy ani to nepomáhalo.

Náš nový tlumič samozřejmě disponuje tenčí pružinou než klasické pružinové tlumiče, ta je nicméně schopna „žehlit“ jak téměř nulovou zátěž (je samozřejmě třeba počítat váhu vozíku, takže o nulu v pravém slova smyslu nikdy nejde), tak váhu až 35 kg. Nastavovacím kroužkem měníte její předpětí, a tím se postupně dostáváte do přibližných váhových rozmezí 0 – 10 kg, 10 – 20 kg, 20 – 25 kg, 25 a víc kg (max 35 kg).

Krátká videa z testů prováděných během měsíce února najdete na stránkách našeho YouTube kanálu, tady je odkaz (hned vedle najdete další 3 videa):