Léto je tu, jak dlouho si počkáte na vozík?

Jak dlouho si aktuálně počkáte na vozík? Nebojte, snažíme se, aby to bylo co nejrychleji.

Letošní cyklosezóna je o dost jiná než ty předešlé. Ti z Vás, kteří sledují dění v branži, už mají svoje zkušenosti, ať už sháněli nová kola, nebo jenom komponenty. Není nic. Zpočátku to vypadalo, jako by z celého řetězce vypadl “jen” základní kámen Čína, potažmo Tchaj-wan, kam se v posledních letech přesunula výroba všeho, co má s bicykly něco společného. Ale problém zvaný koronavir má bohužel daleko širší dopad.

Zastavila se totiž výroba i v Evropě a v Americe. Přestože se z nás staly většinově montovny, je ještě pár věcí, které nikdo do Číny nezadává (nemluvím teď o nás, tj. o vozících KoloFogo, my si výrobu dál držíme v Česku). Nicméně, manko, které jsme všichni vinou epidemie nabrali, se nějak muselo projevit. Nevyráběly se trubky, ani jiné profily, což mělo negativní dopad nejen na cyklobranži, ale hlavně na stavebnictví.

Po dlouhých měsících, kdy lidé nemohli do obchodů, se najednou zvedla poptávka po všem možném, co se ale nedá bleskově vyrobit. Jednak proto, že si firmy navykly na vleklý provizorní režim a nechtěly riskovat objednávkami materiálu, který by se jim pak mohl dlouho válet na skladě, ale i proto, že klesla produktivita práce. Výsledkem je, že dnes leckdo nestíhá.

Především ale není z čeho vyrábět. My děláme v drtivé většině z hliníku, a ten ještě k dostání je, byť plošně podražil v průměru o desítky procent, otázkou ale je, kdy to i s ním půjde s kopce. S ocelí už to s kopce jde, ta v některých profilech vůbec není k dostání.

Ale vraťme se k naší věci, tj. k výrobě vozíků. Byť se leccos snažíme zajistit vlastními silami, některé komponenty si musíme nechat vyrobit jinde. A u nich bohužel nelze garantovat domluvené dodací lhůty. Naopak, dost často se dnes stává, že musíme akceptovat jejich odsouvání.

Vážíme si všech firem, s kterými dnes spolupracujeme, a dobře si uvědomujeme, že aktuální dodací termíny nejsou ideální, přesto, všichni se snažíme, abyste Vy, zákazníci, měli vozík doma co nejdříve. Už proto, že nejde o kolo jako takové, ale o věc, která je určená dětem, které rostou jako z vody.

Proto v téhle nelehké době děkujeme za Vaši trpělivost i pochopení. A že nám dál držíte palce.

A odpověď na otázku z titulku článku? Aktuálně se dodací lhůty pohybují kolo 5ti až 6ti týdnů, ale napište nám, nebo zavolejte, upřesníme to 😉