Chaos v cyklobranži urychlil vývoj našeho vlastního tlumiče

Enormně dlouhé dodací lhůty nás donutily urychlit vlastní vývoj klíčového komponentu.

Podzim bývá tradičním obdobím předobjednávek komponentů na novou cyklistickou sezónu. Řada výrobců se ale tentokrát zděsila, když jim dodavatelé vzkázali, že jejich asijské fabriky – ať už na Tchaj-wanu nebo v kontinentální Číně – nezvládnou produkci dřív než za 10 až 12 měsíců. Je to tak, cyklobranže zažila v éře koronavirových uzávěr a omezení nebývalý boom, současně ale vinou téhož ztratila kontakt s výrobou.

Spousta prodejců napříč Evropou teď po nebývale úspěšném roce řeší, co bude dál. I nás v Kolofogo se tahle nemilá věc dotkla, ale poradili jsme si.

Asijského původu jsou tlumiče a brzdy, kterými osazujeme naše vozíky, obojí oficiálně výrobky amerického SRAMu. Nejhůř na tom je výroba tlumičů, u kterých bohužel nemůžeme jen tak sáhnout po nějaké skladové alternativě, protože se pro nás dělají s nejjemnějším nastavením LL (Low Rebound / Low Compression), což se sem normálně nevozí.

Na tlumiče bychom ale teď čekali 280 dní, což je nějakých 9 měsíců. Přinejlepším.

Rozhodli jsme se proto odložit aktuálně rozdělané věci včetně lyžařského setu a najít výrobce v tuzemsku. Ostatně, nad tlumičem samotným už jsme stejně delší dobu přemýšleli. Jde o komponent, který je přece jen dimenzovaný pro větší tlaky, a i když jej dostáváme s nejjemnějším nastavením, setkávali jsme se s tím, že při nejmenší zátěži nepracoval úplně ideálně.

Vzhledem k tomu, že mezi našimi zákazníky přibývá těch, kteří chtějí vozík využívat co nejdříve po narození dítěte, potýkali jsme se právě s tím, že bylo nutné ze vzduchové komory upouštět vzduch na minimum, což na druhou stranu nebylo úplně ideální pro tlumič.

Jinými slovy, pracovali jsme stejně na alternativě stávajícího řešení. Krize dodavatele jen celý proces urychlila. Nový tlumič vzniká v Česku, v malé rodinné firmě u Brna (ten výkres na titulní fotce je jen ilustrační). Testovat bychom jej měli už za pár dní. Nastavitelný bude pro tři různá váhová rozpětí: od 6 do 10 kg, od 10 do 20 kg a od 20 do 35 kg.

Co se ostatní výroby týče, tu máme zaplaťpánbu ve své režii. Rámy vyrábíme sami, čalounění pro nás šijí Rekovi na jihu Čech.

Co se aktuální krize v cyklobranži týče (alespoň tak o ní píšou média, například německý Handelsblatt), je fakt, že loňský rok byl enormně úspěšný a je tudíž otázkou, zda by to výrobci zvládli i za normálních okolností, tj. bez koronavirových omezení, kvůli nimž museli mnohdy zastavit výrobní linky.

K tomu na Tchaj-wanu a v Číně došlo už zkraje loňského roku. Nejvíc problémů měly fabriky na Tchaj-wanu, tradiční bašty cykloprůmyslu, jejichž čínští zaměstnanci se museli vrátit domů, na kontinent, a následně jim návrat zkomplikovala celá řada omezení a regulí. Tenhle problém řešil nejen SRAM, ale i například Shimano nebo Fox.

Zdržuje se i doprava, která se realizuje ponejvíce v obřích kontejnerech po moři. V přístavech se hromadí lodě čekající na naložení. Každý den čekání stojí velké peníze, vinou toho stoupají ceny za dopravu, které dnes dosahují až čtyřnásobku běžně účtovaných tax.

Několik výrobců už i proto avizovalo zdražení kol a příslušenství.

“Vítězové jsou ti, kdo vyrábějí doma, například (výrobce cyklistických brašen) Ortlieb,” uzavírá německý Handelsblatt.