Než na jaře vyjedete

Zkontrolujte hlavně všechny spoje a když najdete chvilku, promažte je.

I kolo si člověk před sezónou zkontroluje, nebo nechá zkontrolovat a seřídit. Přece jenom přes zimu stálo. A i kdyby vozík v zimě jezdil, což u našich zákazníků není neobvyklé, vyplatí se jednou za čas udělat údržbu.

1. zkontrolujte rychločepy a promažte je : u vozíku se stojánkem je jen jeden, u kombinace vozíku a kočárku jsou hned tři. Může se stát, že vlivem vlhka (v kombinaci s delším stáním), rychočepy zatuhnou. Hlavně pak mechanismus zaskakovacích kuliček.

Zkuste čep vytáhnout z adaptéru. U kočárkové nápravy by s kuličkovým mechanismem neměl být problém, protože zůstává ukrytý uvnitř nosné trubky. U velkého kola letmo zavěšeného na kyvce už se k němu ale vlhkost dostat může. Důsledkem pak může být poněkud tužší chod. Stříkněte do kuliček kapku oleje, pak několikrát zmačkněte ovladač mechanismu v hlavě rychločepu, který je rozpohybuje.

Zatuhlý čep nikdy nevyklepávejte kladivem, pomalu s ním točte ze strany na stranu, za chvíli sám povolí. Až jej vytáhnete, vyčistěte jej a promažte. Vyčistěte i adaptér, do kterého se zasouvá (stačí jen kouskem suchého hadru).

2. vyčistěte ložiska : ložiska bývají často zanesená hromadou prachu, která se nachytá na jejich promaštěný povrch. Když to pěkně zatuhne, připomíná to kámen. Zvlášť po zimě. Věnujte tomu pozornost a ložiska vyčistěte – nejprve je omyjte vodou z nejhoršího, následně je odmastěte (použijte nejlépe líh). Máte-li po ruce vzduchový kompresor, protáhněte je ještě skrz naskrz vzduchem (dá se použít i obyčejná pumpička), dostanete tak ven eventuální zlomky špíny, které se při čištění dostanou dovnitř do náby.

3. vyčistěte šroubové spoje : hlavně ve spodní části vozíku dostávají šrouby pěkně zabrat. Zkuste rozebrat spoje uchycující stojánek/nápravu k rámu. V nich se zachycuje zdaleka nejvíc nečistot. Šrouby vyčistěte a promažte.

4. vyčistěte tažnou tyč : hlavně tu část, kterou se tyč upíná k madlu vozíku. Upínák na madlo se vyplatí odmastit (rovněž lihem), vnitřek tažné tyče pak profouknout vzduchem, nebo alespoň vytřít dočista suchým hadrem.

5. vyčistěte kyvnou vidlici i brzdu : kyvnou vidlici doporučujeme rozebírat a čistit častěji, aby dobře fungovala (viz v patičce webu návod). Zvlášť po zimě k tomu ale přidejte i brzdu, profoukněte brzdové destičky a seřiďte ji. Není to nic složitého, mechanické kotoučové brzdy se na rozdíl od těch hydraulických nemusejí odvzdušňovat, k jejich seřízení stačí inbusový klíč.

Tož tak. To je takový základ. Když se vám bude chtít a vyčistíte i další části vozíku nebo spoje, bude to jedině dobře, věřte nám 🙂