Zátěžový test v Kanadě

Jeden z našich Cargo modelů skončil v Kanadě. V provozu je každý den a už mu na hřbet naložili i 50 kg. Jak obstál?

Jedním z našich posledních zákazníků je Kanaďan, který žije v odlehlejší části Vancouveru. Vyzkoušel už několik přívěsů za kolo a měl jasnou představu, jak by měl jeho nový parťák vypadat. Jezdí s ním denně, vozí v něm hlavně nákupy, ale i všelijaké vybavení.

Po čtvrt roce nám poslal obsáhlejší recenzi a my jsme vážně moc rádi, že je s naším Cargo pracantem spokojený. Nijak se s ním totiž nemazlí, a když jednou nemohl jinak, naložil do něj 50 kg nákladu.

Tady jsou jeho zkušenosti a postřehy:

Můj dosavadní přívěst za kolo měl upnutí tažné tyče k sedlovce řešené tak, že křížový kloub a tudíž i horizontální otočný bod byly asi 10 cm za sedlovkou. To vytváří o něco větší nestabilitu, než když je otočný bod přímo na sedlovce jako je tomu u vozíků Kolofogo. Vozíky jsou díky tomu stabilnější než byl můj dosavadní jednostopý model, a to i při daleko větším zatížení. Jsem fakt velmi spokojený s tím, jak málo se se mnou Kolofogo pere, a to i při velkém nákladu.

Až donedávna jsem co se nákladu týče nepřekročil 20 kg, typické zatížení se pohybovalo kolem 10ti kg. S klasickým jednokolovým vozíkem připojeným k ose zadního kola bylo 20 kg téměř noční můrou. 20 kg na vozíku, který jsem si nechal dělat na zakázku u místního svářeče a který se také připojoval k sedlovce jako Kolofogo, bylo 20 kg OK, ale přesto byla znát určitá nestabilita. 30 kg bylo zhruba maximum, které přívěs konstrukčně zvládl, a 40 kg byla hranice, na které už bylo velmi obtížné s kolem manipulovat a hrozilo, že se přívěs rozsype.

Když naložím 20 kg nákladu do vozíku Kolofogo, nemá to žádný vliv na jízdní vlastnosti kola. Zrovna teď jsou u nás velké mrazy, nízké teploty lámou rekordy, hlavně v noci. Zamrzl mi přívod vody do domu a/nebo selhalo čerpadlo ve studni, takže na pití a mytí nádobí musím aktuálně vozit vodu odjinud. Na toalety používám vodu z potoka, který teče v odlehlejší části našeho dvouakrového pozemku. Každopádně jsem před dvěma dny vezl v přívěsu asi 50 kg vody a žasnul jsem, jak jsem se i s takovým nákladem mohl bez větších problémů opřít do svých časovkářských řidítek.

Nenechá mě ve štychu

Neměl jsem samozřejmě v plánu naložit do vozíku 50 kg, ale synovi, který jel se mnou, se nevešlo do brašen na kolo tolik nádob, kolik jsme si mysleli, takže jsem nakonec musel vézt víc, než jsem plánoval. S přívěsem se ale domů jelo skvěle, jedinou známkou přetížení bylo prohýbání tažné tyče. Cesta domů byla dlouhá jen 5 km a uvědomuju si, že není úplně fajn nechat hliník takhle prohýbat, ale nic se nestalo, nicméně si příště dám větší pozor, abych se držel pod limitem zatížení (40 kg). Je ale super vědět, že mě i v případě nouze Kolofogo nenechá na holičkách.

V posledních dvou dnech jsem si domů navozil spoustu konzerv, pokaždé asi 30 kg. Jak se dalo očekávat, vozík to zvládal skvěle. Kromě jednoho převozu vody to byla asi největší váha, kterou jsem od pořízení vozíku Kolofogo vezl, takže počítám, že to nebude pravidlem a že se spíš zřídka přiblížím limitu 40 kg. Dá se tedy říct, že vozík dokonale vyhovuje všem mým nárokům.

Možná bych mohl natočit video, jak používat vozíky pro nákupy a převoz dalších věcí. Zdá se mi totiž, že většina lidí, alespoň tady, v Severní Americe, si neuvědomuje možnosti využití kola s vozíkem a faktu, že by se díky nim mohli zbavit závislosti na autech. Vozík Kolofogo bych také opravdu vřele doporučil všem, kteří chtějí rozšířit využitelnost svého biku. Sám za sebe se už teď moc těším na letní bikepacking po souostroví Gulf Island 🙂