Podzimní údržba

S podzimem sice většina z nás nepřestává jezdit, ale právě teď je důležité občas něco pročistit a promazat. Platí to nejen o kolech, ale i o cyklovozících.

Servis je dobré dopřát hlavně tlumiči, brzdě a adaptéru na sedlovku. Máme pro vás pár tipů, jak si s tím rychle poradit.

Předně není od věci trochu vyčistit celý vozík. Auto i kolo musí taky občas do myčky. Vozík bych tam nutně necpal, ale vapkou ho můžete vzít taky, byť z trochu větší vzdálenosti, abyste nepoškodili čalounění. Nicméně, sprchu snese, nebojte. Pokud dostalo čalounění přes léto víc zabrat, nemusí být od věci jej sundat a nechat vyprat. Nic složitého to není – stačí odmontovat madlo a kyvku a čalounění sundáte, k rámu je uchycené už jen suchými zipy. V pračce bez problémů zvládne program na 30° C (prací prášek není nutný).

Tlumič čistěte pokud možno nasucho, když už byste jej omývali, tak jej následně vysušte. Nejlepší je odmontovat jej, tzn. vytáhnout rychloupínák i šroub, kterými je připevněný k rámu. Bláto a písek je potřeba odstranit hlavně z pístu, ale i pružiny.

Zrníčka písku odstraníte nejlépe stlačeným vzduchem, nebo je naopak zkuste vysát vysavačem. Co se pružiny týče, zkontrolujte v první řadě prostor mezi ní a horní miskou. Bude fajn, když tam písek nezůstane, skřípalo by to a časem by se v misce vymlely drážky, písek je taková nenápadná pohroma pro všechny mechanické součástky.

Pokud máte ještě náš starší tlumič od RockShoxu, dopřejte mu taky aspoň trochu pozornosti. Stačí jej otřít, hlavně pak odstranit už zmiňovaná a všudypřítomná zrníčka písku.

Co se adaptéru na sedlovku týče, neškodilo by jej sundat ze sedlovky a profouknout. Uvnitř jsou 2 ložiska, která to ocení. Klidně odmontujte servisní kryt připevněný 3 šrouby, otřete ložisko a zkuste z povrchu dostat – jak jinak – hlavně drobná zrnka písku (ta se holt dostanou všude). Máte-li, můžete ložisko stříknout Konkorem nebo jiným konzervačním olejem. Stačí jen trochu 😉

Na opačné straně adaptéru udělejte totéž, odstraňte hlavně prach a písek. Tady je ložisko víc kryté, stačí proto jen nejnutnější vyčištění.

Brzdy jsou takřka nezničitelné, ale i ony vám budou vděčné, když je vyčistíte. Stačí otřít bláto a profouknout je. Případně si je i dotáhněte a seřiďte (není to nic složitého, vyzkoušejte jejich chod a případně červeným ovládacím kolečkem stáhněte nebo naopak trochu uvolněte destičky).

Vyčistěte i čep velkého, 20tipalcového kola, ať vám nezatuhne v adaptéru v kyvce. Vytáhněte jej a otřete dosucha. Vyčistěte i adaptér v kyvce. Mazat nic nemusíte, zbytečně by se vám na to chytal prach a špína.

A když už jste u toho, vyčistěte i ložiska velkého, 20tipalcového kola. Pokud jsou hodně zanesená, zkuste je odmastit lihem a následně pořádně vytřít. I sem se můžou dostat drobná zrníčka písku, takže je fajn, když vše vyčistíte.

Všechno tohle zabere pár minut, ale vozík vám za to bude vděčný, věřte mi. Kdybyste potřebovali cokoliv ohledně servisu konzultovat, napište nám na info@redfleck.cz, pomůžeme, od toho jsme tady 😉